• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Jak gotować by nie spalić chaty...czyli

Przepisy, realizacja, pasja (szewska), zachwyt.

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Sznycle z indyka w curry, z zapiekanymi ziemniaczkami...


Dziś zaczniemy od sznycli z indyka doprawionych głównie curry, solą, pieprzem, czosnkiem w proszku i polanym sosem słodkie chilli. Do tego małe ziemniaki przepołowione na pół zapiekane w piekarniku posypane ziołami do ziemniaków i natarte masłem. A na koniec jako zakąska ugotowane na pastę pomidory w kawałkach z cebulą i czosnkiem. Podane z sosem słodkie chille w jednym pojemniczku i musztardą pomieszaną z ketchupem i majonezem w drugim. 

Przepis:

- sznycle z indyka (2)

-małe ziemniaki ( pół kilo)

- puszka pomidorów w kawałkach, bądź 2 całe

- 2,3 ząbki czosnku

- przyprawy typu : sól, pieprz, czosnek w proszku, przyprawa do ziemniaków, słodka papryka, curry, słodkie chilli w płynie, maggi, ketchup, majonez, musztarda, bazylia, cukier

- pół cebuli

-koperek (według uznania) może być z paczki

-odrobina masła


Wykonanie:

Nanieść wszystkie składniki na siebie i zjeść. 


Żart. Można zacząć od mięsa. Mięso rozdusić palcami, następnie doprawić solą, pieprzem, curry, maggie, słodką papryką i smażyć na dużym ogniu polewając słodkim chilli, gdy ,mięso będzie już dochodzić, żeby sos się nie spalił. Sznycle odłożyć i zająć się ziemniakami. Ziemniaki umyć, wcześniej wypada kupić, bez obierania delikatnie oskubać miejsca typowo podejrzane, następnie pokroić na połówki, doprawić przyprawą do ziemniaków przeznaczoną, sól, pieprz i do piekarnika na 200 stopni, aż będą dopieczone. Koło 20, 25 minut w rozgrzanym już piekarniku. Po upieczeniu posypać koperkiem i natrzeć masłem. Kolejne są pomidory. Ja użyłem puszkowanych w kawałkach. Wstawić na ogień, poczekać, aż rozmiękną i puszczą sok. Doprawić ulubionymi przyprawami. Ja użyłem troszkę bazylii, soli, pieprzu, troszkę cukru. Wkroiłem cebulę, gotowałem w jednym garnku, wcisnąłem wyciskaczem czosnek i gotowe. Sosy podałem w pojemniczkach, których chciałbym mieć więcej. W jedym sos gotowy: słodkie chilli z gorczycą, w drugim miesznka łyżki musztardy, majonezu i ketchupu łagodnego. 

Czy smacznego to się okaże. 

Jestem otwarty na propozycje nowych dań :D

20 czerwca 2014   Dodaj komentarz
gotowanie   czosnek   obiad   kolacja   dzikie dania   dania nocne   wena w kuchni   pełny zlew  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Facet_probuje_pichcic | Blogi